torsdag 10 november 2011

Detta Inlägg är kopierat från Golden klubbens hemsida!

 

Aktuellt om HD/ED

2011-11-08
Avelsindex ger hjälp i uppfödarens arbete
Från årsskiftet 2011-2012 sjösätter Svenska kennelklubben avelsindex för fem olika hundraser varav golden retriever är en. De övriga raserna är labrador, flatcoated retriever, rottweiler och berner sennenhund. Vid ett möte med SKK i början av november informerades berörda rasklubbar om det nya dataprogram som ska ge oss hjälp och vägledning i avelsarbetet då det gäller statusen på höft- och armbågsleder på våra golden retriever.
SKK kommer rekommendera att endast hundar med avelsidex 100 eller mer ska användas i avel. Redan från årsskiftet kan vi alltså gå in på avelsdatan och se vilket index olika hundar har fått enligt de parametrar som datasystemet använder sig av. Detta kan innebära att några hundar som är friröntgade på såväl höfter som armbågar kan få ett lägre avelsvärde än 100 om deras föräldrar och syskon har dåligt avelsindex, medan enstaka hundar med lindriga pålagringar på armbågar eller C-höfter kan få ett avelsidex på över 100.
Den nya mätmetoden innebär en stor hjälp i avelsarbetet och hur vi i vår rasklubb kommer att hantera den nya kunskapen kommer vi återkomma till såväl på hemsidan som i Golden Nytt.

Information om avläsningsresultat
När det gäller höftledsröntgen har Hälsakommittén fått många samtal från uppfödare som ifrågasätter avläsningsresultatet. Detta är ett stort problem både för HD-utvecklingen inom vår ras, men även för SKK, då ett misstroende mot HD-avläsningssystemet undergräver förtroendet för arbetet med att få en god höftledshälsa hos golden retrievern. Flera rasklubbar vill sluta röntga sina hundar pga detta fenomen och många goldenuppfödare börjar också diskutera om det verkligen är meningsfullt att höftledsröntga, när resultatet ofta känns som ett lotteri.
På SLU:s hemsida kan du läsa om forskning inom detta område – klicka » HÄR «
Vad gör då Hälsakommittén åt detta?
Vi har för SKK:s avelskommitté påpekat det olyckliga i att förtroendet för avläsningssystemet är så lågt bland våra uppfödare. Vi har bett om en uppföljning på det möte vi hade med SKK:s röntgengrupp i juni 2006. Röntgengruppen kommer förhoppningsvis att bjuda in oss efter sitt nästa möte den 24 mars. Under hälsadelen på RAS-konferensen nästa höst kommer höftledsröntgen vara ett huvudämne och vi kommer att bjuda in kunniga föreläsare.
Vad gör SKK?
De följer regelbundet de tre avläsarnas resultat för att det inte ska vara stora avvikelser mellan dem statistiskt sett. De utbildar nu ett stort antal röntgenpersonal på djurkliniker över hela landet. SKK kommer att verka för att Avelsindex på höfter ska kunna användas som ett komplement till HD-resultatet. Förhoppningsvis kan ni redan, när ni läser detta, gå in på Avelsdata och hitta uppgifter om Index på HD/ED. Avelsindex skulle ha införts på vår ras redan i höst, men tyvärr har dataavdelningen inte hunnit med efter allt arbete med Världsutställningen. Hur avelsindex kommer att påverka val av avelsdjur kommer framtiden att utvisa och Hälsakommittén återkommer om detta. Det som är mycket viktigt oavsett index är att förtroendet för HD-avläsningssystemet återupprättas och detta måste ligga på SKK. Utan förtroende i grunden kommer aldrig Avelsindex att kunna bli trovärdigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar